UUDISED

ELVA PITSAPOISS RISTIB OMA PITSAD EESTI FILMIKLASSIKUTE JÄRGI

Juuli algusest saadik tegeleb Elva keskväljakul Arbi järve ääres kohvik Elva Pitsapoiss. Ärimoodulisse rajatud kohviku omanik Ivar Kraani tõi Elvasse koroonaaeg, mil tema äri Tallinnas seisma jäi. Kuid nüüd on hobikorras rajatud kohvik osutunud menukamaks, aga ka aega neelavamaks kui tal algul ettekujutus oli.

„Elan ja töötan Tallinnas, vanemad on Elvast pärit. Suvel hakkasin vanaema maja remontima ja siis mõtlesin, et võiks midagi kasulikku teha. Pitsamõte on juba aastaid olnud,“ rääkis Ivar Kraan.

„Algul oli see pigem selline äge suveprojekt, ega ma ei lootnud, et see asi nii hästi käima läheb. Mõtlesin, et mõnus romantika, et istun siin trepi peal ja ajan juttu, teen paar pitsat, aga seda ei ole, see on ikkagi päris raske töö. Õhtul kell üheksa käid veel Verevis ujumas ja siis ongi kõik,“ jutustab mees pitsakohviku võlusid ja valusid.

Pitsade nimed on ainulaadsed ning ilmselt inimestele tuttavad. Nimetused on tulnud tuntud Eesti filmidest, seega võib süüa Viimset mozarellat, Seenelkäiku, Hakkliha marmortahvlil ja palju muid klassikuid. Pitsade hinnad jäävad 7-9 euro vahele, kuid enamus pitsad saab kätte 7 euroga.

Iga pitsa peidab endas killukest Itaaliat – jahu, mozzarella, terav pepperoni ning kaste tulevad Elvasse Itaalia firma kaudu. Õige pitsa tegemine on raske töö: „Ideaalne pitsa on Napoli stiilis õhuke pitsa, kus on mõnus täidlane crunchy ehk krõbe äär,“ arvab mees. Selleks peab olema ka ideaalne tainas, mille tegu nõuab palju vaeva ja hoolt.

Õige taignategu nõuab vähemalt 24 tundi, räägib Pitsapoissi vedav Ivar Kraan.

Taigna teeb pitsameister valmis eelneval õhtul ning taignategu algusest lõpuni võtab aega vähemalt 24 tundi. „Alla selle ei mängi kuidagi välja, ideaalis võtaks see aega isegi 48 tundi,“ väidab mees ning lisab: „Taignast sõltub väga palju. Taigen on tegelikult elus, kui ise oled stressis, siis hakkab taigen mängima.“

Ivar Kraan tunnistab, et algus oli raske: juba tunnise töö järel tuli kohvik kinni panna, sest tainas läks nässu.

Kohvik on populaarne olnud juba esimesest päevast saadik, nimelt tuli juba esimese päeva esimesel tunnil ligi 15 tellimust. „Olin nii stressis, et taigen ei veninud, augud tulid sisse. Panin tunni aja pärast juba kinni,“ meenutab mees esimesest tööpäeva. Päevas jooksul väljub köögist tavaliselt 40-50 pitsat, rekord on suisa ligi 100 pitsat.

Varsti on kohvikusse oodata ka uuendusi, Itaaliast on saabumas uus ja võimekam kiviahi. Pitsameistri väitel oli juba augustis plaan uus menüü üles panna ning sealt võib leida ka neljajuustupitsa. „Sellele ei ole ma veel jõudnud nime mõelda,“ naljatleb mees. Ka päevapitsa ideed ei ole mees maha matnud.

Pitsapoiss loodab, et ka talvel on võimalus kohvik lahti hoida, aga selleks otsib mees hetkel  pitsameistrit.  

Näita rohkem

Seotud artiklid

KOMMENTAARIUM

Back to top button