UUDISED

KÜLAS VAPRAMÄE FORELLIL: “IGAÜKS MEIST TEAB – VÄRSKEST KALAST ROOG SAAB HEA!”

Praegused heitlikud ning jahedad ilmad vabaõhu einestamisi ja pikniku pidamisi ei soosi. See kõik ei tähenda, et nii jääbki. Tuleb sooja ja päikest ning sumedaid suveõhtuid. Vapramäe Forell on populaarne söögikoht Tartu-Elva tee ääres, pakutavate roogade pärast ei pea pettuma.

Ajakirjaniku võttis jahedal lehekuu päeval vastu Aivar Treiman. Mees on siin külastajatele kala küpsetanud 15 aastat. Vapramäe Forell on aastatega muutunud populaarseks peatuspaigaks, kus peetakse  pulmapidusid, perekondlikke tähtpäevi kui koolide lõpetamisi. Üha rohkem armastavad siin peatuda head lõunanaabrid.

Aivar Treiman tol päeval kalapüügi ja küpsetamisega ametis ei olnud, meil oli  aega pikemalt juttu rääkida. “Täna on külm, hea kui kümme kala päeva jooksul teen. Kõik sõltub ilmast. Kui on ilus,  on rahvast murdu. Äriga elame ära. Eks põhiosa klientidest käib suvel. Kui on ilus sügis, jagub külastajaid veel septembrissegi, mõnel aastal toitlustame ka oktoobri teises pooles.  Eks ta hooaja töö on,  kestab kusagil kuus kuud,” arutles Aivar Treiman.

Tänavu oli külastajate rekord emadepäeval. Ilm oli soe ning päikesepaisteline.  “Rahvast tuli pidevalt, kolmekohaline arv käis siit päeva jooksul läbi. Ahi muudkui huugas. Kõik ei olnud mõistagi korraga, ühed tulid, teised läksid. Oli hetki kui ei jõudnud küpsetamisega järele, tekkis väike ooteaeg. Rahvast see ei häirinud ja nauditi ilusaid vaateid,” rääkis Aivar.

Tervisekaitse on kõigele oma õnnistuse kaasa andnud ja söögikoht igati turvaline. siin ei pea midagi kartma. Uksed avati  külastajatele jürikuu lõpul. Aivar Treimani kinnitusel on puhtus majas  prioriteet. Saab korralikult käsi pesta ja desovahendid on käepärast. Vabas õhus on ka nakatumisoht oluliselt pisem.

Ei saanud jätta Aivarilt pärimata, mis on ühe maitsva kalaroa saladus. Oskamatu võib ka delikatessi tuksi keerata. “Värskelt püütud kala annab kihva keerata. Mina panen püütud kalale kohe soola, tilli, pipart, peterselli, ka natuke sidrunit ja siis läheb ta ahju. Küpseb 50-60 kraadise kuumuse juures ca 20-25 minutit ning siis serveeritakse  lauale,” kõneles kalameister.

“Küpsemine sõltub ahju kuumusest. Tervisekaitse soovitab valget kala küpsetada 72 kraadi juures aga meil siin on forell. Punasel kalal neid baktereid ei ole, mida kardetakse ja siis võib ka pisut väiksema temperatuuri juures küpseda.”

Vapramäe Forellis saab külastaja endale ise tiigist kala püüda ning edasine on juba kalameistri käteosavus. Laisemad võivad lasta Aivaril kala ette ära püüda ja kui tullakse, on roog juba laual.

Ja kui laua taha istud, on isu hea ning Elva jõele ja Vapramäele avaneva vaate eest võib julgelt miljoni maksta. Kõrval asuv Vana Jäära Pubi oli koroonakriisi aegu suletud, ent 16. maist tehti sealgi külastajale uksed lahti. Elva valla eraettevõtjad pingutavad ja ega külastajadki tulemata jää. Elva jõe ääres asub palju põnevaid paiku ja ilusad vaated on kõigele lisaboonus.

Näita rohkem

Seotud artiklid

KOMMENTAARIUM

Back to top button